Zenith -taskukello

06.11.2020

Zenithin taskukello eri versioineen on laatuluokkaansa nähden Suomessa todella yleinen kello, ja varmasti kaikille kellosepille ja keräilijöille tuttu. Tämä Zenith oli jo tyystin lakannut kävelemästä, joten huolto on viimeistään nyt ajankohtainen.

Hopeiset kuoret ovat jo huomattavan likaiset ja kuluneet. Nuppi ja kahvarengas menevät vaihtoon, jos korvaavat vain löytyvät, mikä ei ole lainkaan itsestäänselvyys.

Takapohjan alta löytyy välipohja, joka koneiston suojauksen lisäksi tarjoaa tilaa kaikkien kellon ominaisuuksien listaukselle: Ankkurikäynti "moderneilla" ankkurikynsillä ja siirtorullalla, 15 kivilaakeria, lämpötasausliipotin ja Breguet -spiraali. Lisäksi ylhäällä maininta Pariisin näyttelystä voitetuista palkinnoista.

Ja välipohjan alta löytyy koneisto. Mitään suuria päälipuolisia vaurioita ei näy. Yleensä tässä vaiheessa suurin huolenaihe on liipotinakseli, mutta se on tässä kellossa ainakin vielä yhtenä kappaleena. Tämä on hyvä, sillä Zenithin liipotinakseli on jo Suomessa harvinaiseksi käynyt osa. Rataskoneisto on sen sijaan totaalisen jumissa, joten kello ei kävele askeltakaan.

Taulu ja osoittimet ovat hieman likaiset, mutta muuten hyvässä kunnossa.

Kone pois kuorista ja pikkuhiljaa osiin.

Esipesen rattaat ja muut toimivat osat ensin bensalla, sillä erityisesti teräsrellien hampaiden väliin on pesiytynyt todella sinnikästä pikeentynyttä likaa, joka ei välttämättä pesukoneessa yhdellä pesulla irtoaisi.

Zenithin asetuskoneisto on varsin erikoinen, ja herkkä lialle ja voitelun puuttelle.

Koneisto on osissa ja pesukoneessa pyörimässä, joten siirrän huomioni kuoreen. Puran senkin osiin, ja se saa mennä ultraan oleilemaan.

Kuori tulee ultrasta huomattavasti puhtaampana, mutta ei vielä erityisen edustuskelpoisena. Hopeiseen kuoreen syntyy tummumaa vuosikymmenien aikana, jotka poistan vielä varovasti killotusaineella.

Koneisto tulee pesusta huomattavasti mukavamman näköisenä.

Kellossa on vanha hiiliteräsjousi, mutta Zenithin erikoisella T-ulkopäällä olevaa uutta jousta ei ole sitäkään joka oksalla, ja vanha on hyvin muodossaan, joten kokeillaan minkälaiseen käyntitulokseen sillä päästään. T-ulkopää -jousen asennus jousenkokoojalla on hieman hankalaa. Jousi kelataan kokojaan niin, että ulkopää jää ulos...

...Asetellaan kokooja koteloon ja ulkopää paikalleen...

...Ja esim. ruuvarilla samalla ulkopäätä paikoillaan pitäen vapautetaan jousi kokoojasta, ja toivotaan että ulkopää pysyy paikallaan.

Aloitan kasauksen taulunpuolelta.

Rataskoneistoa kasaan.

Sillat paikalleen...

...ja känti ja liipotin paikalleen, ja koneisto onkin valmis. Pidän itse valtavasti tästä Zenithin tämä aikakauden viimeistelystä. Ei turhaa krumeluuria tai kaiverrusta, mutta siistiä mattausta ja kauniisti viimeisteltyjä teräsosia ja kivisarjoja.  Zenithin perinteinen tarkkuusrukkalaite on myös kaunis ja tarkka käyttää, mutta rajoittaa rukkauksen säätöalueen todella pieneksi. Pelot hiiliteräsjousen toiminnasta osoittautuvat myös aiheettomiksi, käyntitulos on melko mainio.

Taulu ja osoittimet paikoilleen, uusi lasike, nuppi ja kahvarengas paikoilleen, ja valmista tuli.