Zenith cal. 2562C
Satuillaan vaihteeksi Zenithistä, edellisestä onkin jo vierähtänyt tovi. Tämä kuusikymmenluvun teräskuorinen 2562C saapui pöydälle hieman puutteellisessa asussa, muutama irto-osa, esim. osoittimet, mukaan siististi pakattuna.
2562C on käsivetoinen peruskoneisto, joskin Zenithille ominaiseen tyyliin hienosti toteutettuna, ja käyntitaajuuskin on paremman tarkkuuden toivossa nostettu 28'800 puoliheilahdukseen tunnissa. Tämä yksilö kävelee, juuri ja juuri.
Taulun puolella on törkyä ja kuivunutta rasvaa riittämiin.
Kuori osiin ja pesuun.
Lasikkeessa on pikku erikoisuus: renkaassa on pieni väistö taulua varten. Lasike on halki ja täten uusittava, mutta sitä ei voi korvata tavallisella rengaslasikkeella, koska tällöin taulu jää kantamaan renkaasta, ja koneisto ei mene oikeaan asentoon kuoreen.
En käy purkamista tämän tarkemmin läpi, vaan hypätään suoraan kasausvaiheeseen. Asentelen ja öljyän ensin liipottimen laakerit, jolloin pystyn heti ennen muuta kasausta tarkistamaan liipottimen välykset sekä spiraalin.
Liipotin siltoineen pois, keskiratas siltoineen paikoilleen.
Jousi koteloon.
Jousikotelo siltoineen paikoilleen, rataskoneistoa kasaan.
Rataskoneiston silta paikoilleen, käyntiä kasaamaan ja tarkistelemaan.
Liipotin paikoilleen, ja sehän käy. Useista vanhemmista koneistoista poiketen 2562:sta löytyy sekä siirrettävä spiraalin ulkopääntolppa käynnin keskiöintiä varten, sekä erittäin helppokäyttöinen epäkeskoruuvilla toteutettu rukkauksen hienosäätö. Kumpikin ominaisuuksia joita arvostan kellossa kovasti.
Veto- ja osoitinkoneistoa paikoilleen. Tähän viitataan joskus suomessakin anglismilla "keyless", joka viittaa siihen, että tällä keksinnöllä korvattiin avainvetoiset ja -siirtoiset koneistot.
Keskirelliä sai hieman kiristää.
Päivyrinsiirtoratas paikoilleen.
Kiekko paikoilleen. Päivämäärämerkintöjen 30 ja 31 välissä on kärki, joka estää päivämäärää vaihtumasta iskun tms. seurauksena väärään aikaan. Päivyrin siirtoratas sirtää tämän kärjen pois edestä keskiyöllä, jolloin pävämäärä pääsee vaihtumaan. Tämä osa ei varsinaisesti kuulu 2562C -koneistoon, mutta Kellohuolto Loppela tietää sivuillaan kertoa, että joihinkin ensimmäisiin tuotantoeriin se asennettiin, ja jätettiin myöhemmistä pois. Itse en tätä pidä järin tarpeellisena osana, jousitettu kärki (kuvassa 10 kohdalla) riittää kyllä pitämään kiekon paikoillaan. Jos kelloaan hakkaa niin kovin, että päivyri hyppii vääriin asentoihin, sattuu silloin kyllä todennäköisesti muutakin vahinkoa.
Taulu ja osoittimet paikoilleen.
Kello puhtaisiin kuoriin.
Kellossa on tallella ns. 'Natotähti' -nuppi, joka oli käytössä muutaman vuoden 60-70 -lukujen taitteessa.
60-luvun Zenithiä tyypillisimmillään, yksinkertaista mutta toimivaa muotoilua. Itse olen aina pitänyt valtavasti Zenithin tavasta sijoittaa päivyrin aukko 4-5 -indeksien väliin. 36mm kuori on hieman kookkaampi kuin ikäisissään tämän tyylisissä kelloissa tavallisesti.