Valmet -rannekello

07.03.2024

Lyhyen katsauksen alla pieni osa suomalaista kellohistoriaa: Valmet -merkkinen rannekello 1960-70 -luvulta. Kelloon ei nyt tehdä sen isompaa huoltoa, vaan uusitaan vain irronnut minuuttiosoitin.

Minuuttiosoitin ("Viisari" on ruotsalaislähtöinen lainasana, jota ei tule käyttää! -kelloseppäkoulussa opittu tärkeä asia!) on tosiaan malliltaan aivan mitä sattuu tähän kelloon.

Sen tilalle löytyy sopivampi varaosalaatikosta. Aivan itsestäänselvää tämäkään ei aina ole, osoittimien mitta-, materiaali- ja mallikirjo on melko valtava, ja sopivaa ei aina löydy.

Kuori pesuun, uusi lasike vanhan löystyneen tilalle, ja lyhyestä virsi kaunis. Korjauksena tässä ei ollut paljoakaan kirjoitettavaa, lähinnä halusin dokumentoida kaiken kansan nähtäville tämän suhteellisen harvinaisen kellon. Todennäköisesti Valmetilla ei ole ollut tämän kellon valmistamisen kanssa paljoakaan tekemistä, selvästihän kyseessä on peruslaatuluokan sveitsiläisen kelloteollisuuden tuote. Näitä näkee sen verran harvoin, että arvelisin kyseessä olevan jonkinlainen liikelahja Valmetin asiakkaille, tai mahdollisesti työntekijöille. Jos näitä olisi tehty laajempaan myyntiin asti, uskoisin näitä liikkuvan nykyäänkin enemmän. Jos jollakulla on asiasta tietoa, otan sitä mielelläni vastaan.

Koneisto on sveitsiläinen AS 1686, hyvin säilynyt tässä yksilössä.

Pieniä eroja Valmeteissa on, toisen näkemäni yksilön taulu on merkitty "shockprotected" sijaan "Incabloc".