Revue cal. 81

30.05.2024

Katsellaan taas erään nykyään vähemmän tunnetun kellotehtaan tuotetta. Revue -merkin juuret ovat 1800-luvun puolessavälissä, ja tuotanto oli suurimittaista 1970-luvun kvartsikriisiin asti. Nykyään se jatkaa eloaan Revue-Thommen merkin alla. Suomessa Revuen valmistamia taskukelloja näkee todella paljon, samoin 50-70 -lukujen rannekellot ovat yleisiä.

Huollettavana oleva Revue on tehtaan sata vuotista taivalta juhlistava teräskuorinen Centenaire -malli jostain 60-luvulta. Kello käy, mutta heikosti, eli huolto on paikallaan

Koneisto on ehkä se Revuen tunnetuin peruskoneisto, cal. 81. Tätä koneistoa valmistettiin suuria määriä, eri kivimäärillä ja rukkalaitteilla. Keskisekuntimallikin, sekä Breguet-spiraalilla varustettu versio olivat valmistuksessa.

Taulu on siisti, osoittimien loistemassat ovat melko hapanneet. Laitan osoittimet pesuun ja loistemassat uusiksi.

Totuttuun tapaan koneistossa on irtolikaa riittämiin.

Koneistoa osiin.

Rataskoneiston sillalle on tehty pikku silmänkääntötemppu. Yläpuolelta silta on jyrsitty muistuttamaan kolmea erillista siltaa, mutta samaa palaahan ne ovat. Kyseessä on siis puhtaasti design-elementti.

Kuoressa ei ole mitään ihmeellistä, pesuun ja lasike uusiksi.

Puhtaan koneiston kasaus lähtee tuttuun tyyliin liipottimen laakerien kasaamisella ja öljyämisellä. Rukkalaite on Zenith -harrastajalle tutun oloinen, ja selkeä ynnä tarkka käytettävä. Ja kauniskin vielä. Kääntöpuolena se rajoittaa rukkausalueen melko pieneksi.

Sama taulun puolelle. Käyntirattaan laakerilla näkyy valmius myös vastakiviasetelmalle, joka tästä yksilöstä puuttuu. Tässä 'täyteen' 17 kiveen on päästy ihan perinteisesti kivilaakeroimalla myös keskiratas. Joissain versioissa keskirattaan kivet on jätetty pois, ja samaan lukumäärään on päästy laittamalla vastakivet juurikin käyntirattaalle. Huippuversiossa on molemmat, ja kivimäärä siis 19. Myös 15-kivistä karvalakkimallia oli saatavilla.

Jousi koteloon.

Rataskoneisto kasaan.

Sillat päälle. Välysten tarkistus.

Telki rattaineen ja kruunuratas paikoilleen.

Valmista tällä puolella. Mukava koneisto, kaunis ja selkeäpiirteinen. Kokoakin mukavat 30mm, joten käsittely on verrattain helppoa.

Taulun puolella ei hirveästi osia olekkaan.

Pesu ja uudet loistemassat siistivät osoittimia melkoisesti.

Valmista. Oikein tyypillisen kaunis aikansa tuote.

"Mutterimallin" takapohja on aina huolestuttava, usein näitä on yritetty raapia auki ties millä, ja jälki on sen mukaista. Tämä on säilynyt verrattain siistinä.