Eterna Chronométre

03.12.2019

Huollettavaksi saapui tällä kertaa Eternan valmistama taskukello 20-luvun loppuvuosilta. Jo lähtökohtaisesti hyväkuntoinen kello tarvitsi lähinnä puhdistusta ja uusia öljyjä.

Koneisto ennen purkua. Siltojen tahrat ja sielä täällä leijailevat likahiukkaset kielivät siitä, että huolto alkaa olemaan paikallaan. Kuusitoista kivilaakeria, Breguet-spiraali, lämpötasausliipotin rukkaruuveilla ja tarkkuusrukkalaite. Ikäisensä laatukellon tunnusmerkkejä kaikki. Koneisto ei ole tyystin naarmuton ja virheetön, mutta lähes sata vuotta vanhaksi kelloksi kuitenkin huomattavan siisti.

Nykykelloista jo lähes kadonnut erikoisuus; jousikotelon maltanristilaite, jonka tarkoitus on rajoittaa vetojousen toiminta-alue kellon käynnin kannalta edullisimmalle alueelle. Nämä ovat usein vanhoistakin kelloista korjaajien toimesta poistettu, sillä laitteen käsittely on hieman hankalaa, ja kellon toiminta ei varsinkaan uuden kestojousen kanssa laitetta varsinaisesti vaadi. Itse asiassa rajoituslaite jopa hieman lyhentää kellon käyntivaraa. Alkuperäisyyden nimissä maltanristi on kuitenkin mielestäni mukava säilyttää kellossa.

Koneisto huollettuna. Tämän kanssa selvisin verrattain vähillä toimenpiteillä: Puhdistuksen ja öljyjen lisäksi ainoastaan jousikotelon laakeroinnit piti tehdä ylös, ja liipotinspiraalin pieniä vikoja piti hieman korjailla.

Valmis koneisto taulun puolelta, jo asennettuna kuoriin, odottelemassa viimeisiä taulun puolen rattaita, taulua ja osoittimia.

Eterna valmiina. Umpikuorisen ( =taulun edessä avattava kansi) taskukellon osoittimien ja lasikkeen asentaminen on hieman tarkkaa puuhaa normaaliin avokuoriseen verrattuna. Tilaa on lasikkeen alla huomattavasti normaalia vähemmän. Tällä kertaa ongelmia ei kuitenkaan ollut.

Koneistonpuoli valmiina. Eterna oli mukava projekti, lähtökohta oli hyväkuntoinen ja laadukas. Vanhat taskukellot ovat usein tarpeettomankin haastavia, sillä ne ovat usein varsin "loppuunajettuja", ja edellisten korjaajien näkemykset tiettyjen korjausten suorittamisesta eivät aivan aina omiani kohtaa. Varaosien saatavuus on usein myös aivan pyöreä nolla. Tämän kellon kohdalla selvittiin kuitenkin melkoisen helpolla. Puhdistuksella ja tuoreilla öljyillä kohti seuraavaa vuosisataa!