Alpina 598R

23.09.2020

Ihmeteltävänä tänään Alpinan valmistama kultakello 60-luvulta. Äkkivilkaisulla kello ei näytä ulkopuolelta maallikon silmään kaikkine naarmuineen ja törkyineen hirvittävän rohkaisevalta, mutta katsotaan mitä tästä lähtee syntymään...

Takakannesta löytyvät kaiverrukset jakavat keräilijöiden mielipiteitä. Joidenkin mielestä ne ovat ehdottomasti kellon arvoa huomattavastikin laskeva tekijä, toiset taas pitävät niitä mielenkiintoisena osana kellon historiaa. Itse kallistun jälkimmäisen koulukunnan kannalle, varsinkin jos kaiverrus on siististi tehty ja, kuten tässä tapauksessa, kertoo milloin kello on lahjoitettu ja mistä syystä. Taitamattomasti kelloon raavitut nimikirjaimet eivät ole edes minun mieleeni.

Kellon koneistona toimii Alpinan oma kaliberi 598R. Tämän koneiston pohjalla on Alpina 592 -pikkusekuntikoneisto, josta on saatu 598 lisäämällä siihen epäsuora keskisekuntirakenne. R -liite tarkoittaa vielä sitä, että tätä koneistoa vielä pitemmälle viritelty lisäämällä siihen siirrettävä spiraalin ulkopää käynnin keskiöintiä helpottamaan, sekä berylliumpronssista valmistettu Glucydur -liipotinkehä. Irtolikaa leijuu ympäri koneistoa ihan riittämiin.

Koneisto pois kuorista ja osoittimet irti. Taulu on hienossa kunnossa.

Pikakelauksella koneisto osiin. Törkyä riittää.

Koneisto pesukoneeseen...

...ja kuorelle riittää ultrapesu ja kevyt käsinkiillotus tummentumien poistamiseksi.

Jousi koteloineen astetta puhtaampana.

Puhtaustarkistukset, ja rataskoneistoa kasaamaan.

Ankkuri siltoineen kasaan.

Liipotin paikoilleen. Tämän jälkeen vielä Incabloc -laakerit kiinni, ja sitten koneisto ympäri.

Taulun puolta kasaan.

Taulun puolella valmista. Keskisekuntiakseli uupuu vielä, joten koneisto ympäri.

Ensin kitkajousi kiinni, ja sitten sekuntiakseli paikoilleen.

Keskisekunnin käyttöratas kiinni pohjarattaan pidennetylle tapille, ja keskisekuntirattaan silta vielä paikoilleen. Tämä rakenne ei kuulu allekirjoittaneen suosikkeihin. Käyttöratas on välillä hankala poistettava, ja kitkajousen säätö on välillä myös hieman turhauttavaa. Tällä kertaa ongelmia ei kuitenkaan juuri ole.

Taulu ja osoittimet paikoilleen, uusi lasike, ja kello kuoriin. Ei huonon näköinen lopputulos lähtökohta huomioiden.

Näitä menneiden vuosien pienempien sveitsiläisvalmistajien omia koneistoja on yleensä mukava tehdä. Valitettavasti varaosasaatavuus on välillä heikkoa.